USPELO NAM JE!

Že kar nekaj let smo spremljali projekt »MIRNO MORE«. Še sanjalo se nam ni, da bi lahko tudi naše učence popeljali na morje z jadrnico in se priključili projektu »MIRNO MORE«. A letos so se nam sanje uresničile, ko nam je Žiga Mlinarič ponudil jadrnico, ki jo je doniralo avstrijsko podjetje LOGICDATA.

Seveda pa je potrebno razložiti, kaj je projekt »MIRNO MORE«. Je najuspešnejši socialno-pedagoški projekt v Evropi za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladostnih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Pri projektu gre za jadranje otrok po Jadranskem morju.
Življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter nudi možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih, izkušenj ter znanj. Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja, prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladanja strahu/skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.

Projekt se je začel v času vojne v Jugoslaviji. Takratni namen projekta je bil, da bi otroke iz držav na vojnem območju združili na isti jadrnici in z njimi zapluli pod motom »skupaj v istem čolnu«. Na tak način bi se znebili predsodkov in se naučili strpnosti. Takrat so se na pot podale tri jadrnice s 17 otroki. Kasneje se je razvila ideja o Floti za mir, ki omogoča otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij (otroških in mladinskih domov, sirotišnic, domov za begunce ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju), da pozabijo na svoj vsakdan in na prostranem morju sklepajo nova znanstva ter prijateljstva, in sicer ne glede na to, od kod prihajajo in neglede na njihovo versko ali narodno pripadnost. Torej brez zavor in brez meja.

Zgodovina projekta

Christian Winkler iz Spodnje Avstrije (prvi predsednik društva) je ob izbruhu vojne v državah bivše Jugoslavije prvi pomislil na to, da bi otroke iz držav na vojnem območju združil na isti jadrnici in z njimi zaplul pod motom »skupaj v istem čolnu«. Da bi se tako znebili predsodkov in se naučili strpnosti. Takrat so se na pot podale tri jadrnice s 17 otroki.

Razvoj

Iz prvotne zamisli se je projekt razvijal in rasel. tako danes društvo “Mirno more – Flota za mir” in njen istoimenski projekt prištevamo k nauspešnejšim socialno-pedagoškim mirovniškim projektom v Evropi.

Iz osnovne zamisli, da bi povezali otroke z vojnih območij balkanskih držav, se je razvila ideja o Floti za mir, ki omogoča otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij (otroških in mladinskih domov, sirotišnic, domov za begunce ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju), da pozabijo na svoj vsakdan in na prostranem morju sklepajo nova znanstva in prijateljstva. Ne glede na to, od kod prihajajo in neglede na njihovo versko ali narodno pripadnost. Izhajajoč brez zavor in brez meja.

Stanje

Septembra 2004 je v “Floti za mir” sodelovalo že 450 otrok iz 20 držav. Ker v manjših pristaniščih na jadranskih otokih niso mogli zasidrati vseh jadrnic hkrati, so jadranje prvič organizirali v obliki “zvezdnate plovbe”.

Več kot 50 jadrnic je izplulo iz različnih matičnih pristanišč ter nato v zvezdnati formaciji zaplulo druga proti drugi. Po dveh dneh plovbe so se srečale na morju in nadaljevale pot v eni formaciji. V sodelovanju z različnimi pristanišči vsakič izberejo takšno, ki je dovolj veliko, da sprejme tako številčno odpravo.

Leta 2005 se je dogodka udeležilo 500 udeležence iz različnih držav, leta 2006 73 plovil in 600 udeležencev, leta 2007 75 plovil in okoli 620 udeležencev, leta 2008 102 plovili in 880 udeležencev, leta 2009 pa že 105 plovil in 920 udeležencev.

Mednarodnost

Od leta 2003 projekt podpira tudi avstrijska zunanja ministrica, ki si je v letu 2005 močno prizadevala navezati nove stike v EU in OZN.

Našo rast dokazujejo številne nove podružnice in uradi v drugih državah, kot na primer na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini (2004), Srbiji, Črni Gori (2005), Romuniji (2006) ter Sloveniji (2006).

Projekt v veliki meri omogočajo in podpirajo zasebni sponzorji, brez katerih “Flota za mir” v takšni obliki, kot jo poznamo danes, ne bi obstajala.

Tako se bo letos podalo na pot preko 111 jadrnic iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Hrvaške, Bosne, Romunije. Med njimi smo tudi mi, ekipa iz OŠ STANKA VRAZA ORMOŽ.

Ekipo sestavljajo: mornarka Valentina in Samanta, mornarji Alojz, Aleš in Rožle,  kapitan Aleš in kapitanka Gloria ter skiperja Zoltan in Iztok.

Pripravila  Gloria  Mlinarič

Nedelja; 15.09.2019

Prebudili smo se v Marini Mandalini (Šibenik). Po zajtrku je sledilo prvo jadranje. Pri otoku Drvenik smo zasidrali naso jadrnico in čof v morje. Kuharica Gloria je za meni pripravila juho, testenine bolognese in murkovo solato. Danasnji nas cilj je Rogoznica.

 

Ponedeljek; 16.09.2019

Danes je na programu “rally”. Koordinate prve tocke smo dobili, skiperja Zoltan in Miran sta jih vnesla v pomorsko karto in nase iskanje zaklada se lahko začne. Najti moramo 3 točke, na katerih bomo opravljali zahtevane naloge. Za izkaznico mladega skiperja smo se na poti do 1. točke naučili nekaj vozlov. Današnji naš cilj je Trogir.

Torek; 17.09.2019

Pred nami je miren in sončen dan. Uspešno izpluli iz Trogirja. Na poti proti Kaštelu se zaustavimo v Uvali Movarstici za kopanje. Danes vseh 111 jadrnic pristane v Kaštelu, kjer sledi piknik na plaži, druženje in disco.

Sreda; 18.09.2019

Današnji dan je namenjen druženju v Marini Kaštela. Družabne igre, vožnja s čolnom, kopanje, skupna prireditev in disco.

Četrtek; 19.09.2019

Danes zapuščamo Marino Kaštelo in se počasi vračamo proti Šibeniku. Najprej bo vseh 112 jadrnic skupaj izplulo in v skupni floti zaokrožilo po zalivu. Nato nas čaka dolgo jadranje proti Vodicam.

Petek; 20.09.2019

Tako. Pocasi se nas dopust koncuje. Zaradi rahle burje se danes zal ne moremo kopati. Zato pa se bomo sprehodili do Tribunja. Popoldan bi naj burja ponehala. Med voznjo do Sibenika bomo se zadnji razprli nasa jadra.

Jutri nas caka dolga voznja z avtobusom v najlepsi del sveta.

Se vidimo v ponedeljek.

Pozdrav od kapetanov in posadke.

(Skupno 2.108 obiskov, današnjih obiskov 1)