V okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka so na naši šoli od 14. do 18. novembra potekale različne dejavnosti.
Vsi učenci so izdelali svojo podlago za pogrinjek. Najprej so narisali ali nalepili motiv na risalni list, nato pa so izdelek še plastificirali. Podlago so v petek uporabili za pogrinjek pri zajtrku.
Vsak razred je izdelal plakat z vsebino, ki se je nanašala na sestavine Tradicionalnega slovenskega zajtrka:
• slovenska jabolka,
• slovenski med,
• domači kruh,
• pridelava mleka.
Plakate so obesili v jedilnici.
Učenci, ki so izdelali plakat o slovenskih jabolkih, so pripravili še razstavo jabolk.
Starejši učenci so v okviru gospodinjskega pouka v torek in sredo prikazali pripravo masla iz sladke smetane.
V sredo so učenci z učitelji obiskali čebelnjak na Dobravi. S čebelami se niso srečali, saj so te že na zimskem spanju. Popili so čaj z medom in poskusili medene kekse. Najbolj zanimivo pa jim je bilo, ko so se lahko fotografirali v čebelarski opremi.
Starejši učenci so vsem učencev šole izračunali indeks telesne mase. Ugotovili so, da ima 11 učencev od 20 normalno telesno težo, 6 učencev ima premajhno telesno težo, 3 učenci pa so pretežki.
V petek zjutraj so starejši učenci pripravili vse potrebno za svečani zajtrk. Najprej jih je pozdravila ravnateljica, nato pa je spregovorila gostja gospa Hinka Hržič, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti v ormoški izpostavi Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj. Spomnila je na pomen hrane, ki jo pridelamo v domačem okolju.
V prijetnem vzdušju so učenci in učitelji poskušali domače dobrote: kruh, maslo, med, mleko in jabolka.
Dejavnosti so zaključili ob 10. uri, ko so zapeli pesem Čebelar v zahvalo slovenskim čebelarjem, ki so pred desetimi leti z Medenim zajtrkom spodbudili Tradicionalni slovenski zajtrk.

 

(Skupno 1.689 obiskov, današnjih obiskov 1)