V petek, 20. 11. 2020, smo na naši šoli kljub izobraževanju na daljavo, obeležili že 10. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, ki sovpada z dnevom slovenske hrane. Ta dan smo z učenci izvedli dan dejavnosti, slogan letošnjega TSZ pa je »Zajtrk z medom – super dan«!

Čeprav dneva slovenske hrane nismo mogli obeležiti tako kot bi si želeli, torej v šoli, smo pa ta dan izkoristili za razmislek o zdravem načinu prehranjevanja in o tem, kako pomemben je zdrav zajtrk za dober začetek dneva! S polnovrednim zajtrkom dobimo energijo za ves dan. Čas, ki ga preživljamo doma skupaj s svojimi najdražjimi, je zagotovo priložnost, da posebno pozornost namenimo zdravemu načinu prehranjevanja.

Učenci so dan začeli preko videokonference s svojimi razredničarkami, kjer so skupen čas namenili pomenu lokalno pridelane hrane, pomenu zdrave in uravnotežene prehrane ter osrednjim temam, ki so rdeča nit letošnjega tradicionalnega zajtrka: med, ajda in čebelarstvo. Skupaj smo si ogledali uvodne prispevke o tradicionalnem slovenskem zajtrku, nekaj besed smo ob slikovni podpori namenili tudi živilom, ki smo jih pripravili za zdrav zajtrk in na katerega so učenci povabili tudi svoje domače. To so med, maslo, mleko, kruh in jabolko. Ogledali smo si tudi različne poučne posnetke, ki jih je z namenom praznovanja dneva slovenske hrane pripravila Zveza slovenske podeželske mladine. Postali smo pošteno lačni, zato smo pripravili pogrinjek in med, maslo, mleko, kruh in jabolko. Po zajtrku pa nas je čakalo še ustvarjalno preživljanje časa, ki so ga učenci ob podpori razredničark opravili doma, samostojno ali s pomočjo domačih. Izbirali so med peko in krašenjem ajdovih medenjakov, pripravi medenega mleka, pripravi prazničnega pogrinjka, izdelavi papirnatih čebelic in naprstne lutke, ugankarskem izzivu in še marsičem. Kako ustvarjalno in poučno so učenci preživeli dan, si lahko ogledate v galeriji. Skupaj, čeprav na daljavo, smo preživeli čudovit dan.

Sonja Petrovič

(Skupno 578 obiskov, današnjih obiskov 1)