Leta 1970 je Mednarodna zveza slepih 15. oktober razglasila za mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Mednarodni dan bele palice so v petek, 15. oktobra, obeležili učenci OŠ Stanka Vraza. Ogledali so si kratek video prispevek, v katerem je predstavljena bela palica ter razložen njen pomen. Učiteljice so nato izmed nabora različnih dejavnosti izbirale dejavnosti, primerne starosti in sposobnostim učencev, ki so jih izvedle po razredih. Učenci so tako izvajali različne dejavnosti ter na tak način spoznavali življenje slepih ali slabovidnih ljudi. Drugačen svet so spoznavali predvsem preko tipnih in slušnih zaznav: s tipom so prepoznavali različne predmete v vreči, iskali so pare, igrali so se igro Jakec (Micka), kje si?

Belo palico so si učenci tudi ogledali. Nekateri so jo le opazovali in potipali, drugi pa so s prevezo za oči s pomočjo bele palice skušali prehoditi krajšo razdaljo v razredu. Učenci 7. in 8. razreda so si postavili večji izziv, s pomočjo bele palice priti od razreda do garderobe, najti svojo omarico, se preobleči in obuti ter stopiti pred šolo. Strinjali so se, da ni bilo tako enostavno.

(Skupno 184 obiskov, današnjih obiskov 1)