Avtizem je nevrološka razvojna motnja, ni bolezen, je drugačen način, kako biti človek. Otroci z avtizmom napredujejo tako kot vsi ostali. Ne rabimo jih spreminjati, popravljati. Potruditi se moremo, da jih razumemo. Delovanje njihovih možganov je drugačno. Zato posledično drugače zaznavajo svet, razmišljajo in komunicirajo.

2. april, je SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU. Po vsej Sloveniji potekajo akcije ozaveščanja ljudi o avtizmu. Tudi na OŠ Stanka Vraza Ormož, smo se odločili, da se priključimo tej akciji. Pripravili smo nekaj dogodkov, s katerimi si želimo ozavestiti tako otroke, mladostnike in odrasle, da so osebe z avtizmom med nami, da potrebujejo prilagojen način poučevanja, prilagojen način druženja in tudi komunikacije, da bi bili v svojem vsakodnevnem življenju srečni in posledično uspešni.

Na OŠ Ormož smo izvedli delavnice z učenci 8. razredov. Učenci so si ogledali odlomke avstralskega filma The Black Balloon. Po ogledu odlomkov filma, so bili učenci deležni ustrezne razlage in nato je sledila razprava. Mladi marsikaj razumejo, sprejemajo, če je le način podaje ustrezen. Če želimo, da bodo mladi sprejemali in pomagali vrstnikom z avtizmom, jih moramo to tudi naučiti.

Učitelji šole, so skupaj s svojimi učenci izobesili modre balone in kot zaključek v znak podpore osebam z avtizmom na stadionu v zrak spustili nekaj okolju prijaznih modrih balonov. Pridružili so se nam tudi otroci iz VIZ Vrtca Ormož, skupina Žogice.

Modre balone so izobesile vsi vzgojno izobraževalni zavodi v vseh treh občinah.

V mesecu aprilu smo k akciji ozaveščanja povabili tudi vse vrtce in šole v vseh treh občinah. Povabili smo vzgojitelje in učitelje, da skupaj s svojimi učenci preko slikanic ali krajših posnetkov o avtizmu, ki so jih skrbno izbrale naše strokovne sodelavke približajo otrokom avtizem in s tem pripomorejo k sprejemanju otrok z avtizmom v družbi.

Zahvaljujemo se ELEKTRO AVDIO, Srečko Hebar, s. p., za donacijo okolju prijaznih modrih balonov.

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)