April je mesec zavedanja o avtizmu. Avtizem je razvojno-nevrološka motnja, ki traja vse življenje. Kaže se kot velik primanjkljaj na področju socialne komunikacije in interakcij ter z izrazito stereotipnostjo in nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov.

Osebe z avtizmom imajo mnoge skupne značilnosti, hkrati pa je med njimi velika razlika.

Z zgodnjo obravnavo otrok in pravilnimi pristopi pa lahko posamezniku pomagamo, da se lažje vključuje v okolico in izkoristi vse svoje sposobnosti.

V mesecu aprilu po vsej Sloveniji potekajo akcije ozaveščanja o avtizmu. Otroke, mladostnike in odrasle želimo ozavestiti, da so osebe z avtizmom med nami, da potrebujejo prilagojen način poučevanja, druženja in komunikacije, da bi bili v svojem življenju srečni in uspešni. Tudi na naši šoli smo pristopili k akciji ozaveščanja. Otroke, učence in dijake okoliških vzgojno-izobraževalnih zavodov smo povabili, da pod mentorstvom vzgojiteljev, učiteljev in profesorjev pripravijo izdelke za likovno-literarno razstavo. Povabili smo jih, da z  branjem knjig, ki naslavljajo temo avtizem spoznajo osebe z avtizmom. Njihovega odziva smo bili zelo veseli. Na šolo je prispelo večje število prekrasnih prispevkov.

Našemu povabilu k sodelovanju v akciji ozaveščanja so se odzvali otroci iz skupine Lunice Vrtca Ormož in skupine Žogice iz Razvojnega oddelka Vrtca Ormož, učenci OŠ Stanka Vraza Ormož, učenci OŠ Ormož in dijaki Gimnazije Ormož. Izdelki, ki so nastali, so razstavljeni na Tržnici Ormož, v Knjižnici Franca Ksavra Meška Ormož, v jedilnici OŠ Stanka Vraza Ormož, v prostorih OŠ Ormož in na Gimnaziji Ormož.

Izdelki bodo razstavljeni cel mesec april.

Lepo vabljeni k ogledu razstave.

(Skupno 115 obiskov, današnjih obiskov 1)